Orkest

In ons orkest vindt je gitaren en instrumenten uit de mandolinefamilie zoals de mandoline, mandola en de mandolinebas.

De bezetting is hetzelfde als in een strijkorkest. Er is een eerste en tweede mandoline-sectie (eerste en tweede violen) de mandola-sectie (altviool). De gitaren spelen de partij van de mandoloncello-sectie (cello) en de mandolinebas (die van de contrabas).

De mandoline is een snaarinstrument die aan het einde van de 17de eeuw vanuit Italië populaire werd en behoort tot de luitfamilie. De mandoline is dubbelkorig en heeft acht snaren die twee aan twee hetzelfde gestemd zijn als bij een viool. Dus: g – d’ – a’ – e”. De mandoline wordt bespeeld met een plectrum. Door het plectrum snel over de dubbele snaren heen en weer te bewegen (tremolotechniek) kunnen tonen lang aangehouden worden.

Zowel Vivaldi als Beethoven en Mahler componeerden werken voor mandoline of werken waarin de mandoline een rol heeft. 

In ons orkest wordt op de klassieke (of Spaanse) akoestische gitaar gespeeld. Het is een tokkel instrument met 6 nylon snaren en wordt meestal met de vingers bespeeld. 

De stemming is: (van dik naar dun) E-A-D-G-B-E .

In het orkest heeft de gitaar meestal een belangrijke begeleidende partij.
De combinatie van de warme klanken van de gitaar met de pittige mandoline klank is heel erg mooi !

Door de dirigent wordt er een grote diversiteit aan muziek voor ons orkest samengesteld.

We spelen werken van componisten uit verschillende tijden. Oude meesters, zoals Johann Pachelbel (1653), Ludwig van Beethoven (1770),  Jean Sibelius (1865), Raffaele Calace (1863-1934) maar ook hedendaagse componisten zoals Annette Kruisbrink, Eileen Pakenham, Robert Lunn, en Dominik Hackner. Componisten uit Nederland, Italië, Finland, Amerika, Engeland en Frankrijk.

Zowel een Symphony van Beethoven als een samba staan bij ons op het repertoire.

Soms is de muziek speciaal geschreven voor mandolineorkest. Vaak ook is er van bestaande muziek een bewerking voor mandoline orkest gemaakt.